Sayısallaştırma, altlık haritalar yardımıyla harita üzerinde yer alan mekânsal unsurların dijital ortamda vektör olarak çizilmesidir.
Coğrafi bilgi sistemlerinde, sayısallaştırma önemli bir role sahiptir. Bunun başlıca sebebi sayısallaştırma işlemi ile verinin akıllı hale getirilmesidir. Tile haritalar, kâğıt haritalar veya resim formatındaki haritalar üzerinde herhangi bir analiz gerçekleştirilememektedir. Bu haritaların sayısallaştırma işlemi ile mekânsal unsurları çizilerek vektör veri formatına dönüştürülmesi ve mekânsal unsurlara ait bilgilerin öznitelik sayfasına girilmesi sonucunda birçok farklı analiz veya sorgu işlemleri yapılabilir hale gelmektedir. Bu işlem ile akıllı veri elde edilmektedir.
Verinin akıllandırılmasıyla ilgili yapılan çalışmalardan en güzel örneklerinden biri Başarsoft tarafından gerçekleştirilen Türk Telekom Coğrafi Bilgi Sistemleri (TTCBS) Projesi’dir.
Veri üretimi, fiber projesinde MapInfo Pro programı ile yapılan pilot çalışmaların sonucunda, tüm Türkiye için en uygun konfigürasyonun merkezi yapıda MapInfo tabanlı bir CBS sisteminin kurulması olduğu sonucuna varmıştır. Bu amaçla hazırlanan Türk Telekom Coğrafi Bilgi Sistemleri (TTCBS) Projesi tüm Türkiye’nin şebeke envanterinin sayısallaştırılmasını, envanter bilgilerinin girilerek akıllı hale getirilmesini ve bunların analizlerinin, sorgularının ve raporlarının yapılabilmesini sağlamaktadır. Örneğin; sayısallaştırma işlemi ile ortaya konulan bu veri üzerinden internet kablolarının döşeme tarihleri, uzunlukları, bakım tarihleri, maliyetleri, internet hızları, herhangi bir internet kesilmesi olduğunda hangi yerleşimlerin etkileneceği ve daha birçok kriter saniyeler içinde sorgulanabilme ve istenildiğinde yine saniyeler içinde belirli kriterlere göre tematik haritalar oluşturulabilmektedir.
Harita sayısallaştırma, CBS teknolojisinin yeteneklerinden faydalanmak, veri yönetimi, analiz ve görselleştirme yapmak için önemli bir konuma sahiptir.