Topoğrafya haritalarında en önemli unsurlardan biri eş yükselti eğrilerinin oluşturulmasıdır. Geleneksel yöntemde, çeşitli ölçüm araçları ile arazinin yüksekliği belirlenir ve eş yükselti eğrileri el ile çizilirdi. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte daha hızlı ve pratik bir şekilde arazi taranarak olarak eş yükselti eğrileri oluşturulabilir. Bu işlemde arazinin taranma hassasiyetine göre eş yükselti eğrileri çıkarılır.
Günümüzde sıkça kullanılan yöntemlerden biri LIDAR (Nokta Bulutu) verileridir. Diğer bir sıkça kullanılan yöntem ise Sayısal Arazi Modeli (Digital Terrain Model-DTM) verileri kullanılarak herhangi bir arazinin eş yükselti eğrileri oluşturulabilir. Bu aşamada, kullanılan sayısal arazi modeli verisinin hassasiyeti önemli bir faktördür. Çalışılan arazi, mahalle ölçeğinde lokal alan ise yüksek çözünürlüklü sayısal arazi modeli kullanılmalıdır. Çalışma alanı, il veya ülke ölçeğinde büyük bir alan ise düşük çözünürlüklü sayısal arazi modeli kullanılabilir. Örneğin; bu senaryo için hücre/piksel boyutu 70 m veya 90 m olan bir sayısal arazi modeli kullanılabilir. Bu çözünürlükte bir veri internetten ücretsiz indirilerek kullanılabilir.
Elinizde sayısal arazi modeli verisi mevcut ise CBS programı olan MapInfo Pro programında Advanced modülü ile açıp eş yükselti eğrileri kolayca oluşturulabilir. Topoğrafya haritasını oluşturabilmek için eş yükselti eğrilerinin yanı sıra haritada olması gereken standart unsurların da (lejant, kuzey oku, harita başlığı, ölçek) olması gerekir. Bu işlemler için aşağıda yer alan Harita Oluşturma ve Raster Üzerinden Kontur Oluşturma videolarını izleyebilirsiniz.