16. Başarsoft Teknoloji Günü’nde CBS’nin geleceği konuşuldu

Başarsoft tarafından 16’ncısı gerçekleştirilen ‘Teknoloji Günü’nde, harita ve konum bazlı teknolojilerin bugünü ve gelecek vizyonu konuşuldu.

Ankara Bilkent Otel ve Konferans Merkezi’nde 1.500’e yakın katılımcı ile gerçekleştirilen etkinlikte navigasyon, akıllı şehir ve altyapı şebeke yönetimi, lojistik ve rota optimizasyonu, saha iş gücü ve yönetimi, konum bazlı karar destek sistemleri konu başlıklarında, kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra özel sektörde kullanılan Başarsoft ürün ve çözümleri, örnek sunumlarla anlatıldı.

Başarsoft Yönetim Kurulu Başkanı Alim Küçükpehlivan tarafından yapılan açılış konuşmalarının ilkinde, 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yönelik gerçekleştirdikleri yazılımlar hakkında bilgiler verdi. Kalp krizi geçiren birisi için dakikaların çok önemli olduğuna dikkat çeken Küçükpehlivan, geliştirdikleri yazılım ile 112 Çağrı Merkezi’ne gelen aramanın konum bilgisinin, anında ambulansa ulaştırıldığı ve bu sayede ambulansın olay yerine ulaşmasında, net bir dakikalık zaman kazandırdıklarını ifade etti. Ayrıca olay yerine bir an önce ulaşma kaygısı ile birçok ambulans kazasının da yaşandığını belirten Küçükpehlivan, geliştirdikleri bu altyapı sayesinde ambulansların dahil olduğu kaza oranlarının da yüzde 50 oranında azaldığını vurguladı.

Açılış konuşmalarında söz alan CBS Genel Müdürü Ömer Alan ise CBS ve akıllı şehir konularında ortak akıl ile yol haritası oluşturmak için bir eylem planı hazırladıklarını söyledi. ‘Ulusal Akıllı Şehirler Eylem Planı’nın sağlık, çevre, altyapı gibi 16 bileşeni içerdiğini belirten Alan, özellikle Türk Devlet Teşkilatı ve Körfez ülkelerinde, Türk firmalarının daha fazla yer almaları konusunda önemli adımlar attıklarını kaydetti. Şehirlerin birbirilerine uyumlu bir yapı ile bağlamaya çalıştıklarının altını çizen Alan, teknoloji çöplüğüne engel olmaya yönelik standartlar geliştirdiklerini belirtti. İnsan odaklı bir hizmet anlayışı ile kamu-özel sektör iş birliğine önem verdiklerini belirten Alan, bu amaçla ‘akillisehirler.gov.tr’ adresini kurduklarını kaydetti.

Konuşmasında küresel sorunlar ve teknolojik gelişmelere vurgu yapan Harita Genel Müdürü Tümgeneral Osman Alp, dünya genelinde küresel sorunların daha fazla gündeme geldiğine ilişkin şunları söyledi: “Dubai’de gerçekleşen ‘Dünya İklim Değişikliği Konferansı’na 80 bin kişi katıldı. Artan küresel sorunlar karşısında, geometrik oranda artan teknolojik gelişmelerle de çözümler aranıyor. Özellikle yapay zeka, makine öğrenmesi, nesnelerin interneti ve 5G gibi alanlarda yaşanan baş döndürücü gelişmeler ile artık dijital ikiz şehirler geliştirilebiliyor. Bu sayede sorunlar karşısında alınacak tedbirlerin yansımalarının simüle edilebiliyor.” Konum bilgisinin, artık her sektör için vazgeçilmez bir önemde olduğunun altını çizen Alp, ülkemizde özellikle savunma sanayinde yaşanan gelişmelerin bilişimin bir eseri olduğunu ve ülkemiz genç nüfusunun Türk bilişim alanında çok önemli bir avantaj olduğunu kaydetti.

Tancan: “Yerli yazılım ve veri güvenliği kritik önemde”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan ise konuşmasında artan kentleşmeye vurgu yaptı: “Artan kentleşme pek çok sorunu beraberinde getirse de; paralel şekilde ilerleyen teknolojik gelişmeler de efektif ve akıllı çözümlere imkan tanımakta. Bugünden geleceğe bir projeksiyon yapılması halinde, CBS’nin, beraberinde dijitalleşmenin ve ardından akıllı şehirleşme süreçlerinin, çok daha fazla hız ve kapsamda hayatımızda yer alacak.”

Belediye ve diğer kamu hizmetlerinin hızla dijitalleştiğini kaydeden Tancan, oluşan yüksek boyuttaki verilerin işlenmesi ile de karar alma süreçlerinin çok daha rasyonel bir hale geldiğini söyledi.

Enerji dönüşümü için, yeni ve daha güçlü bir yatırım ve reform dönemini başlattıklarını belirten Tancan, bakanlık olarak yenilenebilir enerjiden, enerji verimliliğine, doğal gazdan, depolamaya, yeşil hidrojenden, dijitalleşmeye, iletim ve dağıtım altyapılarına kadar yoğun bir yatırım sürecinde olduklarını kaydetti: “Akıllı şebekeler inşa etmek, uçtan uca yönetimi sağlayabilmek ve tüm bu entegrasyonu kusursuz bir şekilde yönetebilmek için Coğrafi Bilgi Teknolojileri vazgeçilmez önemde. Öte yandan veri güvenliği ve yerli yazılım konularına da dikkat çekmek istiyorum. Artan dijitalleşme ile yüksek boyutlarda toplanan verinin, herhangi bir afet ya da uluslararası kriz durumunda korunması, yönetilmesi ve hizmetlerin devamlılığının sağlanması, artık çok daha stratejik önemde.”

Etkinlikte sunum yapan kurum-kişi ve sunum başlıkları ise şu şekilde:

  • • T.C. Sağlık Bakanlığı’ndan Çözümleyici İhsan Yenidoğan, Elektronik Vaka Sistemi Projesi;
  • • Precisely’den Andrew Koscielecki (Channel Partner Manager), Introduction to Precisely;
  • • MARSU’dan Mehmet Songur (Genel Müdür), MARSU Akıllı Şebeke Yönetim Yazılımı;
  • • ADM Elektrik’ten Meriç Ger (Sistem İşletme Müdürü), Elektrik Dağıtım Şebekesi Varlıklarının Denetimi ve
  • • Güncellenmesinde Drone Tabanlı Teknolojilerin Kullanımı ile Görüntü İşleme ve Veri Analitiği;
  • • Precisely’den Peter Horsbøll Møller (Principal Presales Consultant & Distinguished Engineer), MapInfo Pro Technical Workshop;
  • • Eti Maden’den Hakan Gün (Dijital Dönüşüm ve CBS Birim Sorumlusu), Konuma Dayalı Süreç Tabanlı Coğrafi Bilgi Sistemi;
  • • ESGAZ & İZMİRGAZ’dan Fulya Demircioğlu Akan ve Ender Sunerli (Coğrafi Bilgi Sistemleri Şefi – Proje ve Altyapı Bilgi Sistemleri Müdürü), KOLİNGAZ Bütünleşik Bilgi Sistemi Proje Tasarım ve Hakediş Uygulaması;
  • • Başarsoft’tan Yalçın Öztürk (Data Direktörü), Başarsoft Haritaları ile Planlama, Optimizasyon ve Operasyonel Kullanımlar;
  • • BOTAŞ’tan Muhammet Ahmet Aracı (Harita Mühendisi), BOTAŞ Kamulaştırma Projesi;
  • • Orman Genel Müdürlüğü’den Salih Özgüneş (Elektrik Teknikeri) Rotaban – Servis Güzergah Optimizasyonu.

Sunumların ardından ise firma yetkililerine birer teşekkür plaketi verildi.

Karayollarından en büyük ‘Ay Yıldız’ rotası çizildi

Etkinlikte, ‘Rotamız Cumhuriyet’ konulu video gösterimi büyük ilgi gördü.  Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak hazırlanan ve Türkiye’de ilk kez Başarsoft’un veri toplama aracıyla gerçekleştirilen proje ile karayolu üzerinden Türkiye’nin en büyük ‘Ay Yıldız’ rotası çizildi. 5 bin 200 km yol katederek 64 il, ilçeyi kapsayan rota boyunca yapılan çekimler ve röportajlar, katılımcılardan büyük ilgi gördü.

Ödüllü yarışma

Etkinlikteki sunumlarda anlatılan konuları da içeren sorulardan oluşan yarışmaya, tüm izleyiciler uygulama üzerinden katıldı. En kısa sürede doğru cevap veren ilk 4 yarışmacıya ise çeşitli ödüller verildi.

PTT Teknoloji ile dev anlaşma

Yakın zamanda imzalanan anlaşmalar ile artık PTT Teknoloji ve global pazarın en büyük lojistik firması da Başarsoft ile kargo teslimlerini gerçekleştirecek.

Türkiye’nin tüm yerleşim merkezlerinin konum bilgilerini yüzde 100 oranında tamamlamış durumda olan Başarsoft, 200 farklı sektöre hizmet veriyor. Ayrıca günümüzde her 100 kargonun 95’inin tesliminde de, Başarsoft harita veri tabanı kullanılıyor. 

Başarsoft çözümleri, Esri üzerinde de çalışacak

1999 yılından itibaren Precisely MapInfo’nun Türkiye distribütörü olan Başarsoft, Esri ile yaptığı Silver Partnerlik anlaşması ile de Coğrafi Bilgi Sistemleri pazarındaki konumunu daha da güçlendiriyor.

Yapılan anlaşma ile çeyrek asrı aşan tecrübesi ile Başarsoft ürün ve çözümleri, artık ‘Esri’ üzerinde de çalışacak. Yapılan anlaşma ile başta Türkiye olmak üzere, Esri ürünü kullanan altyapı dağıtım firmaları, Başarsoft tarafından desteklenmeye devam edecek.

En güncel ve en güçlü veri tabanı

1997 yılında kurulan Başarsoft, 2006 yılında, sahadan güncellenmiş ilk komple akıllı Türkiye haritasını üretmeyi başardı. Günümüzde Türkiye’nin en güncel sayısal harita altyapısına sahip Başarsoft; başta navigasyon olmak üzere, akıllı şehir ve altyapı şebeke yönetimi, e-ticaret, lojistik ve rota optimizasyonu, saha iş gücü ve yönetimi, lokasyon bazlı uygulama ve yazılımları ile hayatın hemen her alanında çözümler sunuyor.

Köylerle birlikte toplam 982 bin kilometre yol ağında, 17.1 milyon kapıdan, 4 milyondan fazla işletme ve kurumun tüm lokasyon bilgilerine sahip olan Başarsoft; ayrıca yol türü, şerit bilgileri, hız limitleri, otomobil, kamyon, bisiklet yolları, açılıp kapanan işyeri bilgilerine kadar yaklaşık 500 başlıkta hassas verileri işleyerek, coğrafi iş zekası yazılım ürünleri ile de hizmete sunuyor.

2007 yılında Google ile başlayan, Yandex ve Apple ile devam eden anlaşmalarla Türkiye’deki resmi harita sağlayıcılığı yapan Başarsoft, artık en güncel haritalarını kendi BMS (Başar Map Server) ve Apple Maps kullanıcılarına sunuyor. Öte yandan Başarsoft, 2016 yılından günümüze de Google Cloud ve Google Maps’in, Premiere Partneri olarak hizmet veriyor.

Ayrıca 112 Acil Çağrı, AFAD, OGM, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, BOTAŞ, TEDAŞ, EGM, ve BTK gibi birçok resmi ve sivil kurum ve kuruluş ile işbirliği içinde olan Başarsoft; ‘MapInfo Pro’ coğrafi bilgi sistemleri yazılım eğitimleri ile sertifikalı eğitimler vererek üniversite-sanayi iş birliği kapsamında gençlerin eğitimine de katkı sunuyor.

Başarsoft Haberlerini İnceleyin

Başarsoft Konferanslarına Göz Atın