Başarsoft, yazılımlarını nasıl koruyor?
Yazılımcıların sertifikasyona ilişkin kendisine ilettikleri soruları da gündeme getiren Alparslan, ‘Ulusal Yazılım Stratejileri’ kapsamında, yazılımların tescillenmesine ilişkin Küçükpehlivan’ın görüşlerini sordu.
Sektörde, arka planda kimsenin fark etmediği sorunlardan birisinin de sertifikasyon olduğunu ifade eden Küçükpehlivan, eğer çok özel bir fikir geliştirdiyseniz, Kültür Bakanlığı’nın Telif Hakları biriminde arşivlenebildiğini ancak bunun tescil anlamına gelmediğini söyledi.
Başarsoft olarak, kendi kaynak kodlarını nasıl koruduklarına ilişkin ise Küçükpehlivan şunları söyledi: “Yazılımlarımızda belirli yerlere, bizi işaret edecek ve ihtiyaç duyulmayacak bilinçli hatalar koyarak, noterde tescil ettiriyoruz. Eğer yüzbinlerce kodunuzun, başka bir yere taşındığından şüpheleniyorsanız, noter tesciline dayanarak dava edebiliyorsunuz. Bizim bu yolla kazandığımız davalar da oldu.”
Müşteriyi de, yazılımcıyı da koruma yöntemi: ‘Yediemin’
Alparslan’ın, “Yazılım ihale sürecinden sonra yaşanabilecek olasılıklara karşı, hem müşteriyi hem de yazılım firmasını koruyacak bir sistem var mıdır?” sorusuna karşılık olarak da Küçükpehlivan, ‘yediemin’ sisteminden bahsetti: “Bir şirket yazılım satın alması yapıyor ama üç ya da on yıl sonra o firmanın hayatta olup olmayacağı konusunda bir garanti yok. Olası böyle durumlar için siz kodları firmaya vermeyip, İTÜ’ye ‘yediemin’ benzeri bu merkeze bırakıyorsunuz ve orası saklıyor bu kodları. Olurda siz sözleşme gereklerini yerine getiremezseniz veya iflas eder, kapatırsanız; müşteriniz o kodları bu merkezden alma hakkına sahip oluyor. Bu sayede hem firma hem de müşteri koruma altına alınmış oluyor. Böyle bir güven olmadığında, özellikle kamu kurumları bunu çok yapıyor. İhale şartına kodları da vereceksin diyor. Yazılım firması bu kodları verdiğinde, müşteri çalışanları o kodları alıp başka geliştirmeler yapabiliyor ve yazılım aldıkları firmaya rakip hale gelebiliyorlar. Dolayısıyla İTÜ’deki bu mekanizma, olası sızıntıların önüne geçebilmek için kurgulanmış bir mekanizmadır.”
Dubai’de, Başarsoft ürün ve yazılımlarını anlattık
Dubai’de gerçekleşen “Yazılım ve Bilişim Hizmetleri, Akıllı Şehirler ve Fintech’ konulu B2B etkinliğine ilişkin görüşleri de sorulan Küçükpehlivan, Başarsoft olarak özellikle kapalı alan navigasyonu ve akıllı şehircilik alanındaki ihtiyaçlara yönelik çözümlerini anlattıklarını kaydetti: “Hizmet İhracatçıları Birliği Bilişim Komitesi’nin yaklaşık 1.500 üyesi var ve bunlardan, Dubai’nin ihtiyaçları da göz önüne alınarak 21 firma seçildi. Bunlar özellikle finansal teknoloji ve akıllı şehircilik konusunda çalışan firmalardı. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin Dubai’de gerçekleştirdiği inovasyon merkezi bulunuyor. Buradaki çalışmaları yerinde izlemiş olduk. Öte yandan Dubai’deki teknoloji destek ve teşvikleri hakkında bilgilendirildik. Ar-Ge merkezlerine ziyaretlerimiz oldu. Malum Dubai’de yerli-yabancı büyük bir çalışan nüfus var. Bu hareketliliğin planlanması, trafik, kentleşme, imar gibi konularda neler yapabileceğimizi aktardık.”