Başarsoft, Togo ve Uganda’da
Uganda’nın başkenti Kampala’da, 2022 yılında bir çalışma ofisi açan Başarsoft’un, Afrika kıtasında halen yürüttüğü projeler hakkında bilgi veren Küçükpehlivan; Togo ve Uganda’da ki yatırımları hakkında şunları söyledi: “Togo’nun elektrik şebeke haritalandırılması projesine devam ediyoruz. Uganda’da ise tüm Afrika ülkelerine uyarlanabilecek bir proje yürütüyoruz. Uganda’nın tüm devlet arazilerinin haritalandırılıp, kıymetlendirilmesi ve proje potansiyelinin belirlenmesi işini de, Başarsoft olarak yürütmekteyiz. Ayrıca Mairitius’a da benzer bir projeye için teklif hazırlıyoruz.”
Afrikalı öğrencilere iki yıl çalışma izni gündemde
Türkiye’ye eğitim için gelen Afrikalı öğrencilerin, Türk ekonomisine entegre edilme süreçleri için Hizmet İhracatçıları Birliği olarak bir portal hazırladıklarını ifade eden Küçükpehlivan, bilişim teknolojileri sektörünün, Afrika pazarında çok hızlı yol alabileceğine dikkat çekti: “Tüm Afrikalı öğrenciler http://ik.hib.org.tr adresine kaydolabilirler. Türkiye’de bu konuda çalışma arkadaşı arayan işletmeleri de, bu adres üzerinden istihdama yönlendirilmesine çalışıyoruz. Biz ihracatçıların, hem Afrika’yı hem de ülkemizi tanıyan çalışanlara ihtiyacı var. Ben bugün Togo’da bir iş yapacaksam, Türkiye’de okumuş bir öğrenciyle tanıştığımda, hem benim için hem de o öğrenci arkadaşımız için büyük bir fırsat. Dolayısıyla iki ülke ekonomilerinin birinci ayağı eğitim diyebiliriz. Türkiye’de okuyan Afrikalı öğrencilerin, mezun olur olmaz dönme zorunluluğunun ise iki yıl çalışma izni ile değiştirilmesi yönünde de, Hizmet İhracatçıları Birliği bir çalışma yürütüyor.”
Sektörümüz için Afrika çok büyük bir pazar
Afrika’ya kurulacak bir teknolojinin, yatırımcısına ekonomik getirisinin yanında, Afrika ülkesinin de kurulan sistemle, çok büyük fayda ve verimlilik elde edeceğini belirten Küçükpehlivan, Uganda projelerinden örnek verdi: “Mesela Uganda’da bir demiryolu yapılması gerekiyor. O demiryolu nereden geçirilirse en çok ekonomik fayda sağlayacağını belirlemek ihtiyacı var. Bizim yapmakta olduğumuz proje bunu sağlayacak. Dolayısıyla bu proje aynı zamanda sanayi, ulaşım, eğitim, sağlık gibi birçok yatırımın temelini de oluşturacak. Benzeri bir projeyi de Somali için konuşuyoruz. Dolayısıyla bilişimin Afrika’da çok büyük bir pazarı olduğunu ve Afrika’nın da buna çok ciddi ihtiyacı olduğunu belirtmekte fayda var.”
Mederatörlüğünü Celal Toprak’ın yaptığı ‘Ekonomi’ konulu panele, Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, Doğanlar Holding Doğan Ali Doğan, Evsid Kurucu Başkanı Burak Önder, DEİK Namibya İş Konseyi Başkanı Muhammet Yusuf Bedir, Exposide Kurucu Başkanı Zeki Ansın, Afrika-Groupe Relief SARL-İhracat Müdürü Salih Özdemir katıldı.