Türkiye’de konum teknolojileri altyapısının ana hazırlayıcısıyız

Başarsoft Yönetim Kurulu ve TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Yazılım İhracatı Komite Başkanı Alim Küçükpehlivan, Ulusal Kanal’ın ‘Hafta Sonu Raporu’ programında Serpin Alparslan’ın canlı yayın konuğu oldu.

Programda, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin günlük hayatımıza yansıyan uygulamalarından Yapay Zekaya, 112 Ambulanslara özel navigasyondan Başarsoft’un hedefleri ve ödüllü yazılımlarına kadar pek çok konu gündeme geldi.

“Birleşmiş Milletler’den ödül alan ‘Yapay Zeka ile Orman Yangını Modellemesi’ projemizin ardından, Eti Maden’e yaptığımız bir proje üzerine Kamu Bilişim Zirvesi’nde de bir ödül aldık. Eti Maden 15 farklı kurumla entegre bir sistem kurdu. Tamamen bizim ortak geliştirdiğimiz yerli bir yazılımla yaptık. Bu ölçekte yapılmış çok özel bir projeydi.”

“Şu an Türkiye’de lider konumundayız. Birinci hedefimiz ihracat. Şu an şirketimizin yüzde 20-25 cirosu ihracattan. Hedefimiz bu oranı yüzde 50’lere çıkarmak.”

“Çok stratejik seviyede yeni bir köprü tasarımına veya Sultanbeyli’den Beykoz’a doğrudan bir otobüs hattı açıp açmamaya karar verebilirsiniz. Türkiye’de bu altyapının ana hazırlayıcısıyız.”

“112’yi arayan cep telefonunun konumu, çağrı merkezine otomatik olarak getirilmeye başlandı. Eskiden bu işlem telsizle, adres tarifi ile 1,5 – 2 dakika sürerken, uygulamamız ile emniyet şeridi bulunan yolları önceleyen rotalama dahil, 17 saniyeye kadar çekebildik. Tüm Türkiye’de 5.400’e yakın ambulans olduğunu düşünürsek, ciddi bir kazanım sağladık.”

“Bütün elektrik dağıtım şebekelerinin üzerinden dronlarla uçuyoruz ve olası arızaları yapay zeka ile uyarıyoruz. Burada bakım yap, enerjisiz kalabilirsin diye. Ya da araç kameralarımız, sokaklardan topladığı verileri anında bizim veri tabanına aktararak otomatik güncelliyor. Yapay Zekasız çalışabilmek mümkün ama ekonomik ve hızlı olabilmek mümkün değil.”

“Yapay Zeka büyük bir devrim. Yapay Zeka ile gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki uçurum daha da büyüyecek.”

Alparslan’ın, ‘Coğrafi Bilgi Sistemleri nedir?’ sorusuna cevaben, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin, özetle coğrafyanın akıllandırılması ve bir uygulama ile kullanıcıya sunulması olduğunu kaydeden Küçükpehlivan, cep telefonlarına giren ve endüstriyel seviyeye çıkan konum teknolojileri olarak tarifleyebileceğini söyledi.

“Türkiye’de bu altyapının ana hazırlayıcısıyız”

Konum teknolojileri ile neler yapılabileceğine ilişkin örnekler veren Küçükpehlivan, şunları söyledi: “Metrolara biniyoruz. Şoförsüz metrobüslerden, otonom seviyelere gelmiş araçlardan bahsediyoruz. Bunların hepsi aslında hem konumu kullanan hem kamera ve radar gibi sensörler kullanarak kendi bulunduğu konumla, dış dünyadaki verileri harmanlayıp bir karar üretmekle ilgili kullanılıyor. Çok stratejik seviyede yeni bir köprü tasarımına veya Sultanbeyli’den Beykoz’a doğrudan bir otobüs hattı açıp açmamaya karar verebilirsiniz. Türkiye’de bu altyapının ana hazırlayıcısıyız.”

Kıbrıs dahil, Trabzon’un sokaklarından Bodrum’un yeni açılmış mekanlarına kadar Başarsoft ekiplerinin düzenli olarak veri güncellediklerini hatırlatan Küçükpehlivan, her seviyede iş yapmak isteyen her türlü kurum ve işletmenin, bu verilerden faydalandığını belirtti.

112 Ambulanslarına özel, 17 saniyede rotalandırılmış adres  

Alparslan’ın, “112 Acil Servis ambulanslarına yönelik Başarsoft’un geliştirdiği projenin ayrıntıları nelerdir?” sorusuna karşılık Küçükpehlivan, projenin 10 yıl önce Antalya ve Isparta illerinde pilot proje olarak başladığını ve şu an tüm Türkiye’de uygulamaya alındığını söyledi. Küçükpehlivan, “Süper bir teknolojik entegrasyon yapıldı. 112’yi arayan cep telefonunun yaklaşık konumu, çağrı merkezine otomatik olarak getirilmeye başlandı. Eskiden bu işlem telsizle, adres tarifi ile 1,5 – 2 dakika sürerken, uygulamamız ile emniyet şeridi bulunan yolları önceleyen rotalama dahil 17 saniyeye kadar çekebildik. Bu durum tüm çağrılar için geçerli. Kendi geliştirdiğimiz ve ayda bir güncellenen verilere sahip yerli bir navigasyon ile ambulans şoförlerinin olay yerine hızlı intikal için yaşadığı streste azaldı. Bu sayede bizzat ambulansların karıştığı kaza oranlarının da, yüzde 50 oranında azaldığını gördük. Tüm Türkiye’de 5.400’e yakın ambulans olduğunu düşünürsek ciddi bir kazanım sağladık.”

Navigasyon paralı yollara mı yönlendiriyor?

Alparslan, gelen bir soru üzerine navigasyonların neden bazan uzun, paralı ya da yanlış yol tarifi yaptıklarını sordu. Hiçbir navigasyon firmasının bir otoyol firmasıyla anlaşma yapması, dolayısıyla paralı yollara yönlendirmesi gibi durumların söz konusu olmayacağını belirten Küçükpehlivan, “Marka vermeyeyim üç tane navigasyon yazılımı var. Bunlardan en çok kullanılanı çok yoğun kullanıldığı için, rota algoritmasını biraz zayıflattı. Yazılımdaki ‘paralı yolları kullanma’ seçeneğinin işaretlenmesi, bu şikayetleri bir nebze azaltabilir” dedi.

“Şu an Türkiye’de lider konumdayız”

Alparslan’ın, ‘Geleceğe yönelik hedefleriniz, hayalleriniz nelerdir?’ sorusuna ise Küçükpehlivan, iki tür hedefleri olduğunu söyledi. Şu an Türkiye’de lider konumda olduklarını belirten Küçükpehlivan, “Birinci hedefimiz ihracat. Şu an şirketimizin yüzde 20-25 cirosu ihracattan. Hedefimiz bunu yüzde 50’ye doğru çıkarmak. Diğeri de fuarlar ve yeni nesil teknolojileri takip ederek uygulanabilir, fayda yaratacak ve maliyetleri düşürecek bir teknik haline getirip kullanıma sunmak üzerine çalışıyoruz. Şu an herkesin konuştuğu mesela kargolarımızı bir dron getirecek mi?” dedi.

Yapay Zeka hayatın her alanında

Yapay Zekanın hayatımızın her alanına girdiğini hatırlatan Alparslan, Başarsoft ürünlerinde yapay zekanın hangi oranda kullanıldığını sordu. Bazı projelerinin sadece yapay zeka ile çalıştığını, bazılarında ise yüzde 50’inin üzerinde olduğunu belirten Küçükpehlivan, şu örneği verdi: “Bütün elektrik dağıtım şebekelerinin üzerinden dronlarla uçuyoruz ve olası arızaları yapay zeka ile uyarıyoruz. Burada bakım yap, enerjisiz kalabilirsin diye. Ya da araç kameralarımız, sokakta giderken trafik tabelası, hız limitleri, yön tabelaları gibi verileri topluyor ve anında bizim veri tabanına aktarıyor. Gönderilen bilgi, veri tabanında yoksa otomatik güncelliyor. Yapay zekasız çalışabilmek mümkün ama ekonomik ve hızlı olabilmek mümkün değil.”

Sahip olduğu hayat mottosunu, “Vücuduma iyi bakmak için spor yapıyorum, koşuyorum. Sağlıklı beslenmeye çalışıyorum. Beynime de iyi bakmak için kitap okuyorum” sözleriyle özetleyen Küçükpehlivan, Yapay Zeka 2041 kitabına ilişkin Alparslan’ın sorularını cevaplandırdı. Yapay zekanın büyük bir devrim olduğunu söyleyen Küçükpehlivan, yapay zeka ile gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki uçurumun daha da büyüyeceğini vurgulayarak, “Yapay Zeka 2041 kitabı üzerinden yapay zekanın geleceğine ilişkin düşüncelerini paylaştı: “2021’de yazılmış kitapta, 2041 yılında yapay zeka kullanıldığında olabilecek gelişmeleri (felaketlerde dahil olmak üzere) hikaye halinde anlatmış. Her on hikayenin arkasında da bir bölümde de o hikayenin gerçekleşebilmesi için nelerin olabileceği, olası tehlikelerin engellenebilmesi için nelerin yapılması gerektiğini de anlatıyor. O yüzden sektördeki herkese de tavsiye ettim.”

‘Başarsoft Teknoloji Günleri’ne yoğun ilgi

Ankara ve İstanbul’da olmak üzere yılda iki kez ‘Teknoloji Günü’ düzenlediklerini belirten Küçükpehlivan, “Teknoloji Günlerimiz ile hem müşterilerin kullanım deneyimlerini paylaşmalarını hem de başka sektörlerdeki gelişmeleri takip edebilmelerini sağlıyoruz. Katılımlar çok yüksek Ankara’da binden fazla, İstanbul’da 500’ün üzerinde katılımcı ile gerçekleştirdik bu yıl” dedi.

“Ödülleri kaptık”

Başarsoft’un ödüllü yazılımlarını dikkat çeken Alparslan’a cevaben Küçükpehlivan, Eti Maden ve Yapay Zeka ile Orman Yangını Modellemesi projeleri hakkında bilgi verdi. “Biliyorsunuz 3 yıl önce çok ciddi yangınlar yaşadık. Bizim proje iki yıl önce devreye girdi ve yapay zeka ile alınan bir yangın ihbarının ne yöne doğru ilerleyeceğini modelleyerek, kısıtlı kaynakları doğru şekilde müdahale ettirip, yangının büyümesini engellemeye başladık. 2 yıldır görüyorsunuz çok fazla sayıda yangın var ama büyük kaybımız yok artık. Bu projemiz Birleşmiş Milletler’den ödül aldı. Diğer çok mutlu olduğumuz ödülümüz ise Eti Maden’e yaptığımız bir proje üzerine, Kamu Bilişim Zirvesi’nde bir ödül aldık. Eti Maden 15 farklı kurumla entegre bir sistem kurdu. Tamamen bizim ortak geliştirdiğimiz yerli bir yazılımla yaptık. Bu da bu ölçekte yapılmış çok özel bir projeydi. Ödülü de kaptık” dedi.

Yazılı ve Görsel Basında Başarsoft

Bizden Haberler’i İncelediniz mi?