NDVI (Normalize Edilmiş Fark Bitki Örtüsü İndeksi) Analizi
(NDVI Analysis)

NDVI (Normalize Edilmiş Fark Bitki Örtüsü İndeksi), herhangi bir alanda yer alan bitki örtüsünün yoğunluğunu, sağlıklı veya sağlıksız olma durumunu analiz ederek ortaya koyan bir indekstir.

NDVI Uzaktan Algılama (NDVI Remote Sensing)

Uzaktan algılamada bitki örtüsünün durumunun izlenmesinde en çok tercih edilen yöntemlerden biri olan NDVI analizi, uydu görüntülerinin çeşitli bandlarını kullanarak analizi gerçekleştirmektedir. NDVI analizi dünya çapında genellikle kuraklığı izlemek, tarımsal verimliliği tahmin etmek, bitkilerin hasta olup olmadığını tespit etmek veya yangın bölgelerinde bitki örtüsündeki tahribatını belirlemek vb. çalışmalarda kullanılır.

Doğal döngü açısından önemli bir yere sahip olan bitkilerin artış ve azalışının denetlenmesi için farklı yöntemler bulunmaktadır. Günümüzde en çok tercih edilen yöntemlerden biri ise uzaktan algılama metotlarıdır. Araziye gitmeden uydu görüntüleri kullanılarak bitki örtüsündeki değişimleri gözlemlenebilmektedir. Uydular, yeryüzüne yolladıkları elektromanyetik dalgaların verdikleri yanıta göre alıcılar vasıtasıyla yeryüzüne ait bilgileri toplamaktadır. Elde edilen bu bilgiler uydu görüntülerinde farklı bandlara işlenmektedir ve uzaktan algılama teknolojisi sayesinde herhangi bir bölgeye ait bitki örtüsü haritası kolay bir şekilde oluşturulabilmektedir. Aynı zamanda bu işlem ile insan gücüyle tespit edilmesi zor ve maliyetli olan alanların bile bitki örtüsü yoğunluğu ortaya konulabilmektedir.

NDVI Formülü (NDVI Formula)

Normal, sağlıklı bir bitki mavi ve kırmızı ışığı absorbe etmektedir ve yeşil ışığı yansıtmaktadır. Bu nedenle insan gözüne yeşil görünmektedirler. Bitkiler yeşil görünür ışıkla birlikte Yakın Kızılötesi (NIR) ışını da yansıtır ve bitki ne kadar sağlıklı olursa NIR ışını o kadar fazla yansıtılır. Bir bitki susuz kaldığında veya strese girdiğinde bitkinin süngerimsi tabakası çökmektedir ve yaprakları daha az NIR ışığı yansıtmaktadır.

Bir bitkinin ne kadar sağlıklı olduğunu anlamak için RED ve NIR ışınlarının absorpsiyon ve yansıma değerlerinin karşılaştırılması gerekir. NDVI (Normalize Edilmiş Fark Bitki Örtüsü İndeksi) analizi, uydu görüntülerinin yakın kızılötesi (NIR) ve kırmızı (RED) bandları kullanılarak aşağıda belirtilen formüle göre oluşturulmaktadır.

NDVI Analizi 5

Sağlıklı bir bitki, görünür ışını soğurup yakın kızılötesi ışını büyük bir bölümünü yansıtmaktadır. Bunun yanında sağlıksız bir bitki ise, görünür ışını daha çok yansıtıp yakın kızılötesi ışın daha az yansıtmaktadır.

NDVI Skalası (NDVI Scale)

NDVI analizi sonucunda elde edilen değerler -1 ile +1 arasında değişmektedir. Sağlıklı ve yoğun bitki örtüsünün fazla olduğu yerlerde indeks değerleri +1’e doğru yaklaşırken, sağlıksız ve zayıf bitki örtüsünün fazla olduğu yerlerde ise indeks değeri -1’e doğru yaklaşmaktadır.

NDVI Analizi 2

NDVI Haritalaması (NDVI Mapping)

NDVI analizi sonucunda elde edilen değerler yapılacak olan çalışmaya uygun olacak şekilde sınıflandırılarak NDVI Haritası (NDVI Mapping) oluşturulur.

Örneğin; elde edilen değerler 0’dan düşükse taşlar, yolar ve evler gibi inorganik nesneler veya ölü bitkiler olduğu; 0 – 0.33 arası sağlıksız bitkilerin olduğu; 0.33 – 0.66 orta derecede sağlıklı bitkilerin olduğu; 0.66 ve daha üzeri ise çok sağlıklı bitkilerin olduğu şeklinde yorumlanabilir.

NDVI Analizi 1

CBS’de NDVI (NDVI in GIS)

Günümüzde çeşitli CBS (Coğrafi Bilgi Sistemleri) ve UA (Uzaktan Algılama) programları aracılığıyla NDVI (Normalize Edilmiş Fark Bitki Örtüsü İndeksi) analizi yapılabilmektedir. Bu analiz için kullanılan uydu görüntülerinin kalitesi (bulutluluk oranı, çözünürlüğü vb.) analizin sağlıklı ve doğruluğu açısından önem arz etmektedir.

NDVI analizi gerçekleştirilirken kullanılan band türlerine dikkat edilmesi gerekmektedir. Her uydu türünde band sıralaması farklı olabilmektedir. NDVI analizinde kullanılan NIR ve RED bandları da farklı uydu türlerinde farklı band sıralarında yer alabilmektedir.

Örneğin;

  • • Landsat 7 uydusunda RED bandı band 3’te, NIR bandı band 4’te;
  • • Landsat 8 uydusunda RED bandı band 4’te, NIR bandı band 5’te;
  • • Sentinel-2 uydusunda RED bandı band 4’te, NIR bandı band 8’de yer almaktadır.

Distribütörü olduğumuz yazılımlardan MapInfo Pro programını kullanılarak NDVI analizleri oluşturulabilmektedir.

NDVI Analizi 7

MapInfo Pro programının içinde yer alan MapInfo Pro Advanced (Raster) Modülü’nde Raster Operations açılır listesinden Calculator seçeneği ile NDVI analizleri gerçekleştirilebilmektedir.

Tarımda NDVI Analizi

NDVI, bitki ve ekin sağlığını kolay ve hızlı bir şekilde değerlendirmek için 1973 yılından itibaren kullanmaya başlanan en başarılı araçlardan biridir. Günümüze gelişen teknolojiyle paralel olarak hızlı bir şekilde ilerleyen drone teknoloji sayesinde tarımda en sık tercih edilen uzaktan algılama analizi bitki örtüsü indeksi olmuştur. Bitki örtüsünden yoksun arazileri çim veya ormanlık alanlardan ayırt etmeye, hasta bitkileri tespit etmeye ve ekinlerin gelişim aşamaları arasında ayrım yapmaya yardımcı olur.

Ekinlerinizi Daha Hızlı Gözlemleyin ve Ekinlerinizin Sağlığını Takip Edin

NDVI analizi bir tarladaki sağlıksız ekinlerin insan gözünün algılayabilmesinden daha erken (yaklaşık iki hafta öncesinden) tespit edilmesini sağlar. Ekinler sağlıksız olduklarında NIR ışınlarında daha erken kendini belli etmektedir. Böylece hastalıklar, zararlılar veya kuraklık erken tespit edilebilir ve bu sorunlar daha fazla büyümeden hızlı kararlar alınarak müdahale edilebilir.

Sorunları Daha Erken Tespit Edin

Ekinlere zarar veren bir sorunu aramak için tarlada bir taşıt (örneğin ATV gibi) aracılığıyla kontrol edilmesi gerekir. Bu durum sorunu araştırırken kullanılan taşıttan dolayı sağlıklı ekinlere de zarar verilmesine yol açabilir. Bunun yerine NDVI analizi kullanılarak sorunlar tespit edilebilir ve sorunu çözmek için zamandan tasarruf ederek doğrudan sorunlu alana gidilebilir.