LEAP Suudi Arabistan Teknoloji Etkinliği’nde Başarsoft Stantına Yoğun İlgi

9-12 Şubat 2025 tarihleri arasında Suudi Arabistan’ın Riyad şehrinde, yazılım ve bilişim hizmetlerine yönelik düzenlenen ‘LEAP 2025 (Saudi Arabia Tech Event) Fuarı’na, Başarsoft 2. kez katılım sağladı.

Başarsoft Kurucu Ortağı ve Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Dabanlı, 1800 küresel teknoloji firması ve 170 bin ziyaretçi ile gerçekleşen teknoloji fuarına ilişkin, Endüstri Radyo’dan Çetin Ünsalan’a değerlendirmelerde bulundu.

“Etkinlikte 170 bin ziyaretçi, 1800’den fazla kurum-firma, binin üzerinde konuşmacı ve 700’e yakın Startup vardı. İki ana holün birisinde Suudi Hükümeti, kendi teknolojik değişim ve gelişmelerini sergiledi. İkinci holde ise dünya devi teknoloji firmaları ve onların partner ekosistemleri yer aldı.”

“Her ne kadar uzaktan çalışma, internet imkanları olsa da kurduğumuz sistemlerin 365 gün 7-24 devamlılığı söz konusu. O yüzden yerinde destek ve geliştirmeler için sahada olmamız kritik önemde.”

“Daha önce olmayan bir kültür-ekosistemle karşılaştık. Örneğin kadın işgücü de çok ciddi bir şekilde hayata girmiş olduğunu gördük. Havaalanında, yönlendirmelerde, alışveriş merkezlerinde, fuar alanında. O yüzden mevcut önyargılarımızı değiştirmemiz lazım. Öte yandan teknokentler, yatırım yapılacak bölgeler gibi desteklerle de çok ciddi bir yarışa girmiş durumdalar.”

Ünsalan’ın ‘Etkinlik kapsamında neler konuşuldu?’ sorusu üzerine Dabanlı, geçen yıl da bu fuara katıldıklarını belirterek, Suudi Arabistan’da teknoloji alanında çok ciddi değişimler yaşandığına vurgu yaptı. Dabanlı, “Etkinlikte 170 bin ziyaretçi, 1800’den fazla kurum-firma, binin üzerinde konuşmacı ve 700’e yakın Startup vardı. İki ana holün birisinde Suudi Hükümeti, kendi teknolojik değişim ve gelişmeleri sergiledi. İkinci holde ise dünya devi teknoloji firmaları ve onların partner ekosistemleri yer alıyordu. Stantlarda ise yapay zekadan giyilebilir teknolojilere, quantum bilgisayarlardan sağlık, enerji, şehir yönetimi ve özellikle E-devlet benzeri sistemlere kadar pek çok başlıkta ilgili firmaları görmek mümkündü” dedi.

Suudi Yetkililer Başarsoft Stantında

Fuara ilişkin önemli bir ayrıntının da ‘partnerlik ekosistemi’ olduğunun altını çizen Dabanlı, gidilen ülke dilinin, kültürünün, hukuki altyapısının son derece önemli olduğunu söyledi. Başarsoft’un özellikle harita üzerine çalıştığını ve bu sebeple de sahaya inmelerinin gerektiğini belirten Dabanlı şunları söyledi: “Toplayacağımız veride gidilen ülkenin dili, kültürü, hukuki altyapısı önemli olduğu için biz bir partnerla sahaya girmeyi daha uygun buluyoruz. Partner ekosisteminde şunu öncelikliyorlar. Gelin Suudi Arabistan’dan ofis açın. Burada ofis açmazsanız biz size iş vermeyiz diyorlar. Bunu açarken de bir partner üzerinden ya da kendiniz gelin diyorlar. Konuşulan meblağlar, teknolojik dönüşüm için o kadar büyük meblağlar ki bu yüzden bize söylenen, büyük firmaların alt taşeronları-bileşenlerinden birisi olun şeklinde. Mesela biz çok şaşırdık, Suudi Hükümetinin üst düzey yetkilileri bizim stantımıza geldi. Dediler ki bize üç tane alan söyleyin, bu üç alanda size iş bulalım, network sağlayalım dediler. Bu da ülke için ciddi bir değişimin göstergesi.”

Kurduğumuz Sistemin 365 gün, 7-24 Devamlılığı Söz Konusu

Her ne kadar uzaktan çalışma, internet imkanları olsa da kendileri için kurdukları sistemlerin 365 gün, 7-24 devamlılığının söz konusu olduğunu söyleyen Dabanlı, yerinde destek ve geliştirmeler için sahada olmaları gerektiğinin altını çizdi. Dabanlı, “Dolayısıyla yerinde bir partnerla çalıştığınızda, bizim teknolojik gücümüz ve tecrübemiz, onlarında çevre ve sektör bilgisiyle beraber sistem kurmak, bizim içinde onlar içinde kritik” dedi.

Geçmişte Suudi Arabistan’da 5 yıl çalıştıklarını kaydeden Dabanlı, ülkenin değişen kültür ekosistemine ilişkin olarak şunları söyledi: “Daha önce olmayan bir kültür-ekosistemle karşılaştık. Örneğin kadın işgücünün çok ciddi bir şekilde hayata girmiş olduğunu gördük. Havaalanında, yönlendirmelerde, alışveriş merkezlerinde, fuar alanında. O yüzden mevcut önyargılarımızı değiştirmemiz lazım. Öte yandan teknokentler, yatırım yapılacak bölgeler gibi desteklerle de çok ciddi bir yarışa girmiş

durumdalar. Teknolojik dönüşümlerini aslında finansal gücüyle beraber çok ciddi avantaja çevirebilen bir ülke.”

‘Türkiye Bu İşi Yapıyor’

Yabancı pazarlara ana bir gövde ve onun altında hizmet verebilecek çok sayıda Türk firması ile tam bir filo mantığıyla gidilmesi gerektiğini ifade eden Dabanlı, bir marka olarak ‘Türkiye bu işi yapıyor’ algısını oluşturabilmek için de büyük yapılanmaların faydalı olacağını söyledi: “Örneğin Türkiye’de 1 metrekare inşaat yapmanın maliyeti ile ABD ya da Avrupa’daki bedeller ayrı. Bilişim sektöründe de böyle. Türkiye’de 100 liraya aldığımız işi, Avrupa’da 100 Euroya yapmışlar. İş bitirmeye geldiği zaman bizim 30-40 katımız oluyor o zaman. Biz takılıyoruz buna. Aynı işi teknik olarak yapabiliyoruz ama maddi olarak iş bitirmemiz yetmeyebiliyor. O yüzden bir filo mantığı ile büyük bir şapka ile beraber, daha büyük işlere girilebilir. Ben harita yapıyorum, başka bir arkadaşımız yapay zeka yapıyor, bunları birleştirdiğimiz zaman daha büyük işler alabilme ve masaya oturabilme şansınız daha fazla. Bunun dışında bireysel firmalarımızda çok güzel işler yapıyor ama marka olarak ‘Türkiye bu işi yapıyor’ mantığını oluşturabilmek için daha büyük bir yapılanma gerçekten faydalı olacaktır.”

Farklı Pazarlara Farklı Stratejiler Mi?

Başarsoft’un farklı kıtalarda projeler yürüttüğünü kaydeden Ünsalan, “Dünyada teknoloji üzerinden ortak bir dil oluştu mu? Hala farklı pazarlara farklı stratejiler uygulamak gerekiyor mu?” soruları üzerine ise Dabanlı şunları söyledi: “Ortak bir dil var ama bu dil çok hızlı değişiyor. Konu büyüdükçe, geliştikçe alt tabirler gerekiyor. Makine öğrenmesi, yapay zeka gibi başlıklar çıkıyor. Ancak bu dili anlayan, okuyan, yaşayan kişiler bunu farklı algılayabiliyor. Mesela 1 ile 10 arasında seviyelendirirsek, bir taraf 7. seviyede, diğer taraf 2. seviyede ise 2. seviyede anlattığınız kişi o kadarını anlayabiliyor. 7. seviyeyi anlatsanız da göremeyebiliyor. Örneğin ABD’de bir şirket kurup batırmış kişiler daha değerli. Çünkü nasıl batılmaması gerektiğini biliyor. Neye dikkat etmesi gerektiğini biliyor. Teknoloji konusunda da biz neleri yapabiliriz, neleri yapmalıyız gibi literatür kütüphanemizi genişletmemiz gerekiyor.“