Mersin’den Çanakkale’ye tüm sahillerimiz güncelleniyor
Cep telefonlarında navigasyonların, günlük hayatta çok sık kullanıldığına vurgu yapan Çal’ın, kamyon navigasyonu dahil haritaların güncellenmesinin nasıl yapıldığına ilişkin sorusu üzerine ise Küçükpehlivan şunları paylaştı: “Bir teknolojik altyapıda, değişimin en hızlı olduğu yerleri en hızlı güncelleme şeklinde ilerliyoruz. Büyükşehir merkezleri mesela 3-6 ayda bir; turizm sezonu öncesi Mersin’den Çanakkale’ye tüm sahillerimizi güncelliyoruz. Deprem bölgesini de keza tamamlandıkça haritalandırıyoruz. En çok kullananlar ise evimize gelen internet altyapısından tutun doğalgaza, elektriğe, suya kadar; kargodan, 112’den itfaiyeye kadar birçok yerde ürün ve hizmetlerimiz kullanılıyor.”
Çal’ın “Yurtdışında hangi pazarlarda varsınız?” sorusu üzerine ise Küçükpehlivan, Amerika’dan Hindistan’a, Mısır’dan Suudi Arabistan’a, Afrika’dan Orta Asya ülkelerine kadar birçok yerde yazılımlarının kullanıldığını söyledi.
Yapay zekâya hem kamunun hem özel sektörün adaptasyonu konusunda da görüşlerini ifade eden Küçükpehlivan, yapay zekanın kullanılabilmesi için dijitalleşmiş açık verinin gerekliliğine vurgu yaptı. Kamu ya da özel sektörde üretilmiş birçok verinin tam anlamıyla kullanılamadığını söyleyen Küçükpehlivan, bu noktada yapay zekaya çok hazır olmadığımızı kaydetti.
“Birçok teknolojiyi kendi kütüphanemiz haline getirdik”
Başarsoft’un Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi veren Küçükpehlivan, günümüzde birçok teknolojiyi kendi kütüphaneleri haline getirmeye başladıklarını belirterek; orman yangınları ile mücadele konusunda BM’den ödül almış yazılımları hakkında da bilgi verdi. Küçükpehlivan, “Yangın ihbarı geldiği anda, harita üzerinde yerini netleştiriyoruz. Meteorolojiden gelen rüzgâr, ısı, nem gibi bilgilere, Orman Genel Müdürlüğü’nün ormana ait ağaç türü, yüksekliği, yaprak çeşitleri ve orman yollarına ait bilgileri de ekleyerek, yangının zaman içerisinde ne yöne ilerleyebileceğini tahminleyebiliyoruz. Bu sayede yüzlerce aracın bir noktaya toplanması yerine doğru noktaya tüm araçların yönlendirilmesi ile yangını daha az zararla sonuçlandırabiliyorsunuz. Bu yazılımımız BM’den ödül aldı ve yaklaşık iki yıldır ülkemizde kullanılıyor. Yangın sayısı son üç yılda üç katına çıkmış olmasına rağmen, yanan alan miktarı aynı kaldı. Bu büyük başarı, yapay zekâ ve Ar-Ge ile birlikte geliştirdiğimiz yazılımın sonucudur” dedi.
İletişim noktasında gerekli adımlar atılırsa…
6 Şubat depremi ile 11 ilimizde çok büyük yıkımlar yaşandığını hatırlatan Çal, doğal afetlere yönelik Başarsoft’un çalışmalarını sordu. Uzun zamanda AFAD ile birlikte hem harita hem mobil uygulamalar konusunda çalıştıklarını belirten Küçükpehlivan, 6 Şubat depreminde özellikle iletişim noktasında sıkıntılar yaşandığını söyledi. Küçükpehlivan, “İletişim noktasında gereken adımların atılması durumunda, teknoloji konusunda da Orman Genel Müdürlüğü’ne geliştirilen yazılım kalitesinde Afet İşlerinde de yazılımlarımız var” dedi.
2027’de borsaya açılma hedefi
Finansal anlamda ilk yarı yılın nasıl geçtiği ve ikinci yarı yıl için beklentilerine ilişkin soruya cevaben de Küçükpehlivan, 2023’ü dolar bazında büyüyerek tamamladıklarını söyledi. 2024’ün İlk yarı yılında, geçen yılın ilk yarı yılına göre dolar bazında yüzde 30-40 büyüdüklerini kaydeden Küçükpehlivan, 2024 yılını ise özellikle yurt dışındaki birkaç projeden de pozitif gelişmeler yaşanırsa, çok daha iyi kapatacaklarını öngördüklerini belirtti. 2027 yılında Başarsoft’un 30 yaşına gireceğini söyleyen Küçükpehlivan, bu zaman diliminde borsaya açılmayı da hedeflediklerini kaydetti.