Uzaktan çalışma da beyin göçü mü?
Pandemi ile birlikte sektörün çok ciddi bir eleman kaybı yaşadığını vurgulayan Küçükpehlivan, mevcut mezun sayılarının da yeterli olmadığını söyledi. Çok iyi planlanamayan ve YÖK sisteminden dolayı mezun olunca çalışmayacağı alanda okuyan, yüzbinlerce öğrencinin olduğuna dikkat çeken Küçükpehlivan; bu öğrencilerin çok hızlı bir şekilde bilişim sektörüne yönlendirilebileceğinin altını çizdi: “Pandemi sürecinde San Francisco’daki bir şirket baktı ki elemanları ofise gelmeden de çalışabiliyor. O zaman İstanbul’dan da çalıştırabilirim dediler. ABD’de 10 bin dolar verdiği personel yerine, Türkiye’deki çalışanına 5 bin dolar veririm dedi. Bu yönüyle ciddi bir kayıp yaşandı ve halende yaşanıyor. Türkiye’den yurtdışına çalışma, döviz kazandıran faaliyet gibi görünüyor ama çarpan etkisi dolayısıyla aslında büyük bir kayıp. Yazılımı bir kere üretir ve yüzlerce kere satabilirsiniz. Dolayısıyla yazılımı bir Türk şirketi yazarsa ve o yazılımı yüzlerce kez satarsa, bu Türk şirketinin geliri olur. Ama siz o yazılımcıyı yurtdışı bir şirkette istihdam ederseniz, o kişi bir kerelik döviz geliri (maaş) elde etmiş olur. Dolayısıyla biz o büyük kazançtan mahrum hale geliyoruz. Bu durumun, sektörümüz için resmen bir kas erimesi olduğunu söyleyebiliriz.”
Yeni bacasız sanayi, yazılım
Türkiye’de sanayi üretiminin, yazılımla çok ciddi bir şekilde buluşması gereğine vurgu yapan Küçükpehlivan, fiziki bir mala bağlı olmadan ihracatı yapılabilir ürünlerin, günümüzde yaklaşık 2,5 milyar dolar olduğunu ve ilk hedef olarak bu rakamı 5 milyar dolara çıkarmayı istediklerini söyledi.
Güncel teknoloji ve dil eğitimi
Son teknolojiye ulaşmakta İngilizcenin önemine vurgu yapan Küçükpehlivan, yeni üniversite mezunlarının güncel bilişim teknolojilerine adapte olabilmeleri için sektör olarak altı ay ya da bir yıl eğitim vermek zorunda kaldıklarını ifade etti: “Önümüzde Macaristan, Polonya gibi örnekler var. Bu ülkeler ilk önce düzgün bir İngilizce eğitimini, ortaokul lise müfredatlarında çözmüş oluyorlar. Dolayısıyla üniversiteye gelmiş bir öğrenci, dünyada şu an üretilmekte olan en son teknolojiye İngilizce ulaşabilir durumda. Bizim temel sorunumuz ise üniversiteden mezun arkadaşlarımız bize geldiklerinde, öğrendikleri konular sektörde zaten bitmiş, eski teknolojiler oluyor. Biz sektör olarak onlara tekrar altı ay, bir yıl eğitmek zorunda kalıyoruz.”
Performans çıktıyla ölçülür
Performansın, pandemi sonrası girdi ile değil, çıktıyla ölçülmesi gerektiğini öğrenmeye başladığımızı vurgulayan Küçükpehlivan; asıl önemli olanın, mesaide geçen süre değil, ne kadarının üretime yansıdığının ölçülmesi olduğunu söyledi: “İşe gelmeyi üretim yapmak sanan bir kültürümüz var. Sabah 08:00’de kartı bas, akşam 17:00’de servise bin. Bu sürenin yüzde kaçı üretime yansıyor? Dolayısıyla pandemi ile birlikte, (aslında bilişim sektörü bunu çoktan yapıyordu ama) diğer sektörler de performansın girdi ile değil çıktıyla ölçülmesi gerektiğini öğrendiler. Dolayısıyla bu süreçte ciddi bir eğitimden de geçiyoruz.”
Ciddi bir Startup kültürümüz var ama!
Kayıt dışı ekonomi yüzünden Startup’lara yeterince fon gitmediğini belirten Küçükpehlivan; mevcut durumu, “Tohum var, su yok” şeklinde özetledi: “Temel sorun şu ki çok ciddi bir Startup kültürümüz var. Ancak Startup’lara gelen fonlar, aslında başka yerlerde, ciddi gelirleri olmayan ‘yüzde 1,2 faiz almak yerine ‘Startup’a para yatırayım, belki üç beş katına çıkarırım’ diyen insanların parasını yatırdığı bir yer. Türkiye’de ise vergilendirilmemiş ciddi bir arsa ve gayrimenkul sorunu var. Cebindeki parayı bırakın, elindeki fabrikayı satıp inşaat işine giriyor. Neden? 3 milyona mal edip, 5 milyona tapuda devir yapılıp, 20 milyona satılıyor. 15 milyon lira kayıt dışı, ekonomide kaybolup gidiyor. Dolayısıyla Türkiye’deki temel sorun, alternatif kayıt dışı ekonomi yüzünden, fonlar bu tür Startup’lara yeterince gitmiyor. Yani tohum var su yok.”