Bu navigasyon yerli, Yolbil adlı sistem Türk tipi yol gösteriyor: Köprünün yanı, heykelin arkası!
Gitmek istediğimiz yere en kolay nereden gidebileceğimizi tarif eden navigasyon cihazının yerlisi üretildi. TÜBİTAK destekli, “Yeni Nesil Yolbil Projesi” ile yazılan yerli navigasyon cihazı, Türk tarif sistemine göre yol bulacak. Türkiye’de, yol tarif ederken geleneksel olarak açık adres yerine yapılan “Stadın arkası, caminin yanı, heykeli geçince” gibi tarifler yerli yapım navigasyon cihazına uyarlandı.
TÜBİTAK DESTEKLİ İLK YERLİ NAVİGASYON
“YOLBİL” projesinin yürütücüsü 31 yaşındaki mucit Emrah Yılmaz, Türkiye’nin ilk yerli navigasyon sistemini geliştirdi. TÜBİTAK’tan da 150 bin TL’lik destek almaya hak kazanan bu sistem, navigasyon yazılımlarıyla yurtdışına kaynak aktarılmasını da önleyecek. Yazılım olarak geliştirilen bu sistem, Android veri tabanı bulunan tüm akıllı telefon ve tablet bilgisayarlara yüklenebiliyor. Yılmaz, sistemin maliyetlerini düşürmek ve Çin’den cihaz ithalini önlemek için özellikle sistemi mobil cihazlara yüklenecek şekilde geliştirdiklerini söyledi. Yılmaz, “Bu şekilde herkesin telefonu, aynı zamanda navigasyon cihazı olarak kullanılacak” dedi.
”KÖPRÜNÜN AŞAĞISI”
Yolbil projesinin Türkiye’nin adres yapısına uygun olduğunu belirten Yılmaz, “Ülke olarak bizde adres kavramı tam olarak yerleşmemiş. Şu an kullanılan navigasyonlarda bir adresi net olarak yazmanız lazım. Yolbil ise Türk adres kavramına uygun. ‘Köprünün aşağısı, ‘Heykelin arkası’ gibi tanımlamalar da bu sistemde kullanılıyor” diye konuştu.
”POLİS ADRESİNİ GÖRECEK”
Yılmaz, bu sistemin ileride 155 Polis imdat hattı tarafından kullanılmasıyla da büyük kolaylıklar sağlanabileceğine dikkat çekerek, “Hattı arayan kişi ‘imdat’ dediği anda, koordinatları ve adresi, navigasyona düşecek. Şu anda doğalgaz arızası için arayanlarda bu uygulamayı yapıyoruz. Kişi adresini vermeden ekip evine ulaşıyor” dedi