Sektör, ücretlerde yurt dışını endeks alıyor
Saraç’ın “2023’te sektör maaş zamlarını konuşuyor. Asgari ücretin belirlenmesi, yazılım sektörüne nasıl yansıdı?” şeklindeki sorusuna ise Küçükpehlivan, ücretler konusunda sektör çalışanlarını, özellikle yurt dışı ile rekabet edebilir hale getirebilmek açısından, zaten zorlanan bir yapıda olduklarına dikkat çekti: “Özellikle oyun sektöründe maaşlarını dolar bazında ayarlayan firmalarımız oldu; fakat getirisi yurt içinden olan firmalarda bu çok kolay bir adım olmadığından, ciddi bir kan kaybı söz konusuydu. Bizim ana girdimiz çalışan maliyetimiz. O yüzden, piyasada konuşulan zam oranlarının üstünde bir maaş zammı yapma durumumuz söz konusu. Eğitimli Türk gençleri için yazılım sektörü ileride çok ciddi potansiyel. Daha öncede konuşmuştuk; bilişim sektörünün ücretlerde endeks olarak aldığı yer doğrudan yurt dışı.”
EYT’li oranı yaklaşık yüzde 5-10
EYT’liler konusunda sektörün daha çok gençlerden oluştuğunu vurgulayan Küçükpehlivan, sektördeki firmalarda EYT’li oranlarının yaklaşık yüzde 5-10 düzeyinde kaldığını söyledi.
Teknoloji kredisi
Saraç’ın, üç kamu bankasının açıkladığı altı ay ana para ödemesiz, 60 ay vadeli, 500 bin lira ‘teknoloji kredileri’ne ilişkin görüşlerini sorduğu Küçükpehlivan, konuya ilişkin şunları söyledi: “Bizim için bu kredi yeterli bir rakam değil. Çünkü bizim bütün girdilerimiz dövizle ve onlar çok yükseldi. Bir yıl öncede aynı imkan sunulmuştu. Sektör en azından bir milyon lira rakamını bekliyor” dedi.