Başarsoft “Orman Yangınları Karar Destek Sistemi” yazılımına BM’den çevre ödülü

Başarsoft tarafından Orman Genel Müdürlüğü için geliştirilen yapay zeka destekli “Orman Yangınları Karar Destek Sistemi” projesi, BM Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’nin Dünya Sürdürülebilir Bilgi Toplumu Zirvesi’nde (WSIS’20) E-Çevre alanında ikincilik ödülüne layık görüldü.

Cenevre’de gerçekleşen ödül törenine, Orman Genel Müdürlüğü’nden Elektronik ve Haberleşme Şube Müdürü Oktay Çelikeloğlu ve Başarsoft Kurucu ortağı Dr. Ahmet Dabanlı katıldı. 2 milyonun üzerinde oy kullanılan yarışmaya, 1.049 projeden 360’ı çevrim içi oylama için aday gösterildi.

Sistem nasıl çalışıyor?

Karar Destek Sistemi ile meteorolojik veriler doğrultusunda, olası orman yangını ihtimali ve meydana gelen orman yangınının çıkma sebebi yüksek oranda tahmin edilebilmekte. Yine sistem ile meyana gelen bir orman yangını durumunda, meteorolojik ve coğrafik koşullar analiz edilerek en doğru müdahale şekli belirlenirken; yapılan müdahale de simüle edilebilmektedir.

Değişen koşulları sürekli olarak analiz eden Karar Destek Sistemi, Türkiye genelindeki orman ve arazi yapısını göz önüne alarak yangının davranışını, ilerleyişini ve anlık olarak gelişebilecek diğer riskleri de tahmin edebiliyor. Bu tahminler sonucu ekipler, yangına daha etkili müdahale stratejileri geliştirebiliyor. Sistem, yangına yönlendirilecek en yakın ekiplere görev emri çıkarırken, su takviye noktaları, gerekli müdahale ekipmanları için de uyarıda bulunuyor.

Ayrıca sistem sayesinde yangının ilerleme hızı ve yönü göz önünde bulundurularak, tahliye edilmesi gereken yerleşim birimlerinin de zamanında tahliye edilmesi mümkün hale gelmekte.

Öte yandan mevcut verileri sürekli analiz ederek anlık kayıt altına alan Karar Destek Sistemi, hem bir bilgi havuzunun oluşturulmasına hem de yangınla mücadele stratejilerinde sürekli iyileştirmelere fırsat vermektedir.

Başarsoft yapay zeka çözümleri hayat kurtarıyor

“Orman Yangınları Karar Destek Sistemi” dışında Başarsoft tarafından geliştirilen 112 Acil Çağrı Merkezine özel yapay zeka destekli Ambulans Navigasyonu hayat kurtarıyor. Ambulans Navigasyonu, 112 Ambulanslarında hizmete alındı. Tamamen ambulanslara özel bir navigasyon ile ihbar noktasına çok daha hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşabilmeleri sağlanıyor. Sistem yakın zamanda itfaiye araçlarına da uygulanacak.

Sistem, çağrı merkezi arandığında, çağrıyı yapan vatandaşın adres bilgilerini çok hızlı koordinatlandırabilmekte. Yazılım sayesinde önceden 85-90 saniye süren koordinatı oluşturma süreci, 17 saniyeye düşürülmüş durumda. Sistem ayrıca ambulans şoförlerine varış süresi belirli, doğrudan ve daha hızlı bir yol gösteriyor. Öte yandan sistem, bizzat ambulans araçlarının adrese ulaşma kaygısı ile karıştığı kazalarda da, son iki yılda yüzde 45 oranında bir düşüş sağladı.

Geçiş üstünlüğüne haiz araçlara özel geliştirilen ‘Trafik Yoğunluğu Tahmin Sistemi’nde, güzergah üzerindeki araçların tipleri, trafikteki konumları, hızları, emniyet şeridinin varlığı gibi pek çok değişken ‘anlık’ analiz edilerek, mümkün olan en hızlı rota ile olay yerine ulaşmaları sağlanıyor. Geliştirilen sistem ile yaşanması muhtemel can ve mal kayıplarının da en aza indirilmesi öngörülüyor. Geçiş üstünlüğüne haiz araçlar mevcut durumda ters yöne girebilmekte, kırmızı ışıkta geçebilmekte ve hız limitlerine uyma zorunluluklarını aşabilmekte.

‘Araç Rotalama ve Optimizasyonu ve Yönetimi’

Başarsoft tarafından geliştirilen bir diğer yapay zeka yazılımı ise ‘Araç Rotalama ve Optimizasyonu ve Yönetimi’

En optimal sıralamada rotalama belirlemeyi sağlayan yazılım, ulusal patent alarak Başarsoft adına tescillendi.

Zaman ve mesafe parametrelerine göre en doğru rotanın tespitini sağlayan ‘Rota Optimizasyonu’, dağıtım güzergâhı üzerindeki gerekli tüm ziyaret noktalarını, bu noktaların konumlarını ve bu konumlara ziyaretlerin hangi saat aralıklarında gerçekleştirileceği gibi bileşenleri içeren, en optimal çözümü ifade etmektedir.

Bulut tabanlı ve kurulum gerektirmeye sistem sayesinde ülkemiz yol-trafik şartlarına en uygun sonucu, belirlenen kriterlere göre üretmek mümkün. Yine kullanılan dijital haritalar sayesinde, yol uzunlukları, hız limitleri, tek ve çift yönleri, yaya yolları ve benzeri unsurları göz önünde bulunduran rota çözümleri üretilebilmektedir. Ayrıca personellerin bırakılma noktaları ve bu noktalara olan yürüyüş mesafeleri de otomatik olarak hesaplanmaktadır. Öte yandan yapılan nihai planlamanın görsel çıktıları da, son kullanıcı ile paylaşılmaktadır.

Yazılı ve Görsel Basında Başarsoft

Bizden Haberler’i İncelediniz mi?