Alim Küçükpehlivan’dan Yazılım Sektörü ve Hizmet İhracatına Yönelik Açıklamalar

Bloomberg HT’de Didem Arslanoğlu’nun sunduğu ‘İş Dünyası’ programının canlı yayına katılan Başarsoft CEO’su ve YASAD Başkan Vekili Alim Küçükpehlivan, yazılım sektörü ve hizmet ihracatına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu:

Yazılım en hızlı büyüyen ana sektörlerden

Geçtiğimiz altı aylık dilime bakıldığında yazılım sektörünün Türkiye’nin en hızlı büyüyen ana sektörlerden olduğuna dikkat çeken Küçükpehlivan, yazılımın, yüzde 20 büyümeye sahip bilişim sektöründen bile daha hızlı büyüdüğünü ifade etti. Sektörün kendi içindeki potansiyel dağılımından da örnek veren Küçükpehlivan, “Bizim yaklaşık 8 bin bilişim şirketimiz var. Bunların içinde yaklaşık 500 tanesi oyun yazılım şirketi. Oyun yazılımcılarını çıkarırsanız geri kalanın ihracat miktarı 2 milyar dolara yakın. Yani 500 oyun yazılımcı firmanın da ihracatı 2 milyar dolar” dedi.

“Yazılım çok stratejik bir sektör.”

Yazılım ihracının, en az girdiyle en fazla çıktı sağladığını belirten Küçükpehlivan; mal ihracından farklı olarak yapılan bir yazılımın, maliyeti aynı kalmak kaydıyla bir değil yüzlerce, binlerce kişi ya da firmaya satılabildiğine ve bu yönüyle yazılımın çok stratejik bir sektör olduğuna dikkat çekti: “Sebebi ise bir dış kaynağı ihtiyaç duyulmaması, girdisinin çok basit ve ülkemizde de çok olması ve çok hızlı üretime geçebiliyor olması.”

Pozitif ayrımcılık görmedik…

Türkiye’de kamu ve özel sektörün yıllarca yerli yazılımı talep etmediklerini vurgulayan Küçükpehlivan; bunun yerine yabancı yazılımların kullanıldığını, dolayısıyla bir endüstri olarak pozitif bir ayrımcılık görmediklerini söyledi: “İhracat yapmak üzere dış pazara çıktığımızda, senin bu yazılımını ülkende hangi firma ya da kurum kullanıyor diye sorduklarında, örnek gösteremezseniz ihracatınızın da önü kapanmış oluyor. Bu durum, 2018 ve 2021 yıllarında yaşanan kur şokları ile değişmeye başladı. Artık kamu ve özel sektörün yazılım tercihlerinde iç pazardan tedarik yoluna gidilmeye başlandı.“

Yazılım ihracatımız potansiyelin çok altında

Yazılım ihracatındaki potansiyel anlamında gerek eğitim düzeyi gerekse demografik yapısı Türkiye’ye benzeyen İspanya’dan örnek veren Küçükpehlivan, “İspanya bizim nüfusumuzun yarısı kadar bir ülke ancak bizim beş katımız kadar bilişim ihracatı var. Maalesef potansiyelimizin çok altındayız” dedi.

‘Bilişim İhracatı Birliği’ kuruluyor

Yakın zamanda Hizmet İhracatçıları Birliği’nin kurulduğunu ve bu çatı altında ‘Bilişim İhracatı Birliği’ni de kurmak üzere yola çıktıklarını söyleyen Küçükpehlivan, “Şu an üye sayımız 900’e yaklaştı. Bu sayı 1000’e ulaştığında yolculuğu başlatacağız. Ayrıca Ticaret Bakanlığı bünyesinde de bu konuyla ilgili bir genel müdürlük oluşturdu. Ciddi anlamda çalışmalar yürütülüyor ve bu yapılanmaya YASAD olarak da destek veriyoruz. 2023 yılında Hizmet İhracatçıları Birliği içindeki on komiteden biri olarak Bilişim Komitesi kendi birliğini kurar diye ümit ediyorum” dedi.

Dövizle sözleşme yasağı sektöre zarar veriyor

2018 yılında çıkan bir yönetmelikle, sektörün dövizle sözleşme yapmasının yasaklandığına dikkat çeken Küçükpehlivan, “Halbuki bu enflasyonist ortamda bir yıllık sözleşmelerden bile zarar ediyoruz.  Çalışanlarımıza daha fazla ve daha sık fiyat ayarlaması yaparken, kendi işletmemde kendi kontratlarımda bunu yapamıyorum. Bu durum ticaretin zorlaştırılmasıdır. İki basiretli tüccar arasındaki mevzu, vergi oluşturulduğu müddetçe devletin o kadar ilgi alanına girmemesi lazım” dedi.

Yazılımda gençlerin önü açık

Üniversite bölüm tercihlerinin de gündemde olduğu bugünlerde, yazılım sektöründe gençler için çok ciddi bir potansiyel olduğunu belirten Küçükpehlivan; doktor olmak isteyen birinin mutlaka tıp fakültesi okuması şartken, örneğin matematik mezunu bir gencin, birkaç kurs ve kendi hızına uygun birkaç eğitim ile dünya çapında iyi bir yazılımcı olabileceğinin altını çizdi. Öte yandan bilişim-yazılım sektörünü stratejik kullanan birinin, her sektörde ciddi açılımlar yapabileceğini belirtti.

Yazılı ve Görsel Basında Başarsoft

Bizden Haberler’i İncelediniz mi?