Küçükpehlivan, “Bilgisayar, harita ve veri tabanının bir arada kullanılacağını öngördük”

Küçükpehlivan, “Bilgisayar, harita ve veri tabanının bir arada kullanılacağını öngördük” 

Başarsoft CEO’su ve TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Yazılım İhracatı Komite Başkanı Alim Küçükpehlivan, YASAD tarafından düzenlenen ve Türk yazılım sektörünün 50 yıllık serüvenini ele alan “Cumhuriyetimizin 100. Yılında 50 Yıllık Yazılım Sektörümüz” konulu panele konuşmacı olarak katıldı.

Türk yazılım sektörünün zengin geçmişini ve gelecek vizyonunu bir araya getiren, ‘Türk Yazılım Eserleri Arşiv ve Ansiklopedisi’nin lansmanı sebebiyle düzenlenen panelde Küçükpehlivan, Başarsoft’un kuruluşundan bugüne kadar geçen çeyrek asırlık yaşanmışlıkları paylaştı.

Başarsoft’un sponsorluğunu ve YASAD Başkanı Gönül Kamalı’nın moderatörlüğünü üstlendiği panel, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin açılış konuşmaları ile başladı. Ardından yazılım sektörünün önde gelen firma temsilcileri, yazılımın evrimi, eser yaratma süreçleri, telif hakları mevzuatı ve sektörün geleceği konularında görüşlerini paylaştılar.

“Sokağınızda kazı varsa, evde ya elektrik ya da su kesiktir”

Kamalı’nın, “Google haritalarından, ticari servis lokasyonlarına, Türkiye’nin en büyük AFAD projesinin omurgasında siz varsınız. Şirketi kurduğunuzda, bugünleri hayal edebiliyor muydunuz?” sorusu üzerine, Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan şunları söyledi: “Şirketi kurma sebebimiz, kendisi bilmez ama Tansu Çiller’dir. Sağ olsun 1994 yılında doların fırladığı zamanlarda, benim çalıştığım şirkette ‘Yeni proje olmayacak, istersen askere git’ dediler. Ben de Ankara’ya askere, yedek subay olarak geldim. Kardeşim Tuncay, ODTÜ Elektrik Elektronik Bölümü son sınıf öğrencisiydi. Ben bilgisayarcı o da elektronik olunca gözler, sorun ve iş potansiyellerini arıyor. O tarihlerde akşam eve dönerken, sokağınıza girdiğinizde kazı varsa, evde ya elektrik ya da su yoktur. Dedik ki bu konuyu çözebilmekle ilgili bir potansiyel var. Tuncay bu konuyu bitirme projesi yaptı. Ankara şehir şebekesini modellediler bilgisayarda. Ben de bilgisayar desteği verdim. Oradan bilgisayar, harita ve veri tabanının birbiriyle ileride çok yakın olacağını ve bununda birçok potansiyele sahip olacağını öngörerek şirketi kurmuş olduk.”

“Kimsenin elinde düzgün güncel harita yoktu”

Şirket kuruluşunun ardından karşılarına çıkan en önemli sorunun, kullanılabilir güncel harita eksikliği olduğunu kaydeden Küçükpehlivan, bu eksiklikten yola çıkarak sayısal harita üretimine yöneldiklerini söyledi: “İkinci aşamaya geçtiğimizde ise yazılımla çözeceğimiz bir sorun için harita gerekli; ancak baktık ki Türkiye’de harita yok. Harita Genel Komutanlığı var. Dağları, tepeleri haritalandırmış ama sokaklarla ilgili kimsenin elinde düzgün, güncel bir harita yok. Oradan yola çıkarak bu kez harita üretim işine girdik. Birçok eğitim, sağlık ve kamu projesinin ardından ilk önce 81 il merkezini, sonra 957 ilçeyi, ardından da sokakların başlangıç-bitiş kapı numaralarını; derken bugün 17 milyon binanın kapı numarası-koordinatı biz de var.  Milyonlarca işletmenin adı-adresi elimizde var.

Google, Apple, Yandex kullanıyorsanız, belirli bir miktarı da bizim ürettiğimiz bilgiler olarak sizlere ulaşıyor. Kurumsal uygulamaların içerisinde, elektrik şirketlerinin kesinti planlamasında da hayal ettiğimiz şeyi gerçekleştirdik. Bazı şehirlerimiz var ki elektrik, su, doğalgaz, kablo, telekom gibi altyapıların hepsinde bizim çözümlerimiz çalışıyor. Ancak bazı büyükşehirlerde hala yabancı yazılımlar kullanılıyor.”

“Sektörde örnek olduğumuzu tahmin ediyorum”

Üç mühendis ve sıfır sermaye ile şirketi kurduklarını ifade eden Küçükpehlivan, bugün 250’in üzerinde çalışanı ile global bir oyuncu olmanın gayreti içinde olduklarını söyledi: “Üç mühendis, yazılım sektöründe örnek olduğumuzu tahmin ediyorum. Sıfır sermaye, babam ilkokul öğretmeni, diğer ortağımız Anadolu’da çiftçi, Başar Emlak diye bir emlak şirketinin arka odasında, Başar Bilgisayar ismiyle şirketi kurduk. Baktık pc falan soruyorlar; sonra adımızı Başarsoft diye değiştirip biz ‘software’ciyiz diyerek bir dönüşüm gerçekleştirdik. Bugün 250’in üzerinde yazılımcı ve uzmanın çalıştığı, onlarca değişik ülkede çözümleri çalışan, dünyanın büyük yazılım firmalarıyla iş birlikleri ve çözümleri olan bir firma halindeyiz. Hindistan’da bile yazılımlarımız kullanılıyor, Fas’ta, Singapur’da, Arabistan’da Tayland’da ama bunu daha büyük ölçüye taşımak ve sadece milli bir bilenen oyuncu olmaktan, daha global bir oyuncu olmaya geçmek için gayret sarf ediyoruz. Sağ olsun Gönül Hanım bu yolculukta bir adım attırdı. Bugün hep birlikte, hizmet ihracatı yapan birçok firma olmasına gayret ediyoruz. Böyle bir panelde umarım daha da fazlasına ulaşma gayretini hep birlikte paylaşırız.”

Yazılı ve Görsel Basında Başarsoft

Bizden Haberler’i İncelediniz mi?