Küçükpehlivan, “Bilgisayar, harita ve veri tabanının bir arada kullanılacağını öngördük”
Başarsoft CEO’su ve TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Yazılım İhracatı Komite Başkanı Alim Küçükpehlivan, YASAD tarafından düzenlenen ve Türk yazılım sektörünün 50 yıllık serüvenini ele alan “Cumhuriyetimizin 100. Yılında 50 Yıllık Yazılım Sektörümüz” konulu panele konuşmacı olarak katıldı.
Türk yazılım sektörünün zengin geçmişini ve gelecek vizyonunu bir araya getiren, ‘Türk Yazılım Eserleri Arşiv ve Ansiklopedisi’nin lansmanı sebebiyle düzenlenen panelde Küçükpehlivan, Başarsoft’un kuruluşundan bugüne kadar geçen çeyrek asırlık yaşanmışlıkları paylaştı.
Başarsoft’un sponsorluğunu ve YASAD Başkanı Gönül Kamalı’nın moderatörlüğünü üstlendiği panel, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin açılış konuşmaları ile başladı. Ardından yazılım sektörünün önde gelen firma temsilcileri, yazılımın evrimi, eser yaratma süreçleri, telif hakları mevzuatı ve sektörün geleceği konularında görüşlerini paylaştılar.
“Sokağınızda kazı varsa, evde ya elektrik ya da su kesiktir”
Kamalı’nın, “Google haritalarından, ticari servis lokasyonlarına, Türkiye’nin en büyük AFAD projesinin omurgasında siz varsınız. Şirketi kurduğunuzda, bugünleri hayal edebiliyor muydunuz?” sorusu üzerine, Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan şunları söyledi: “Şirketi kurma sebebimiz, kendisi bilmez ama Tansu Çiller’dir. Sağ olsun 1994 yılında doların fırladığı zamanlarda, benim çalıştığım şirkette ‘Yeni proje olmayacak, istersen askere git’ dediler. Ben de Ankara’ya askere, yedek subay olarak geldim. Kardeşim Tuncay, ODTÜ Elektrik Elektronik Bölümü son sınıf öğrencisiydi. Ben bilgisayarcı o da elektronik olunca gözler, sorun ve iş potansiyellerini arıyor. O tarihlerde akşam eve dönerken, sokağınıza girdiğinizde kazı varsa, evde ya elektrik ya da su yoktur. Dedik ki bu konuyu çözebilmekle ilgili bir potansiyel var. Tuncay bu konuyu bitirme projesi yaptı. Ankara şehir şebekesini modellediler bilgisayarda. Ben de bilgisayar desteği verdim. Oradan bilgisayar, harita ve veri tabanının birbiriyle ileride çok yakın olacağını ve bununda birçok potansiyele sahip olacağını öngörerek şirketi kurmuş olduk.”