Başarsoft Yönetim Kurulu ve TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Yazılım İhracatı Komite Başkanı Alim Küçükpehlivan, Endüstri Radyo’da Çetin Ünsalan’ın hazırlayıp sunduğu ‘Reel Piyasalar’ programının canlı yayın konuğu oldu.
Küçükpehlivan programda, Bulgar-Türk İş Adamları Derneği (BULTİŞAD) tarafından gerçekleştirilen ve Romanya’nın da ilk kez katıldığı 3. Burgaz İş Forumu’na ilişkin soruları cevaplandırdı.
“Bizim inovatif kültürümüz, Doğu Bloku ülkelerinde yok. Yani orada bizim nüvemize ihtiyaçları var. Bizim içinde, onların pazara erişim imkanları, ekonomik ortamları gibi avantajlarını kullanabilme ve bir Avrupa Birliği ülkesinde üretim yapıyor olma fırsatları var.”
“Konuşmacı olarak da katıldığım üç zirvede, her yıl artan bir ilgi ve katılım gördüm. Teknoloji anlamında işin yazılım ve IT tarafını da biliyorum. Avrupa Birliği özellikle Sofya’da ‘süper computer’ merkezleri kurdu. Yani sadece ticaret değil, bölgede ortak ürünler çıkarılabilecek kapasite de var.”
“Avrupa Birliği standartlarının sınırımıza kadar gelmiş olması önemli. Yani orası da Avrupa Birliği artık. Kuralların yaptırımları olduğunda bir anlamı var. Biz birçok Avrupa Birliği ülkesine mevzuat olarak süper uyumluyuz. Ama uygulama olarak maalesef çok uzağındayız. Bu tür iş birlikleri bizim o kültürümüzü de yukarı taşıyacak diye öngördüğüm için, aslında bu durum Türk iç pazarı içinde ciddi bir avantaj.”
“Türk yatırımcısı uzman işçisini oraya götüremiyor. Zirvede konuşulan en önemli konulardan birisi de vize sorunu. Belki bölgesel bir çalışma izni gibi bir mekanizmayı oluşturabilirlerse, ciddi anlamda bir iş gücüyle ortak Avrupa Birliği projeleri yapabiliriz.”
“Aslında bu ülkelerde çalışan sayısı çok yüksek değil. Avrupa Birliği’ne kabul edildiklerinde, pasaportuna sahip vatandaşları Avrupa’nın herhangi bir yerinde çalışabilir hale geldiler. Bu yönüyle bizim iş gücümüze ciddi anlamda ihtiyaçları var. Bu durum bizim için bir fırsat. Aynı zamanda teknolojik dönüşüm de yaşıyorlar; bu da bizim için çok önemli bir avantaj.”
“Benim şirketimin benzeri Avrupa’da belki iki ya da üç tane var. Bir Romanya şirketine, bizim yazılımımızı Romanya’daki elektrik şirketine götürelim desem, orada benim rakibim ABD’li firma benden 5 kat daha pahalı. Türkiye’de birçok Alman, Çek yatırımları var. Biz o yatırımların Türkiye’de ki operasyonlarında yazılımlarımızı çalıştırdık zaten. Öte yandan yerel uyum avantajımız da var.”