NEÜ’de Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Tanıtıldı

NEÜ’DE COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ TANITILDI

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Harita Mühendisliği Bölümüyle Başarsoft firmasının ortaklaşa düzenlediği konferans, Başarsoft firmasından Kadriye Toy ve Erhan Yıldırım’ın katılımıyla gerçekleşti.
Gerçekleştirilen programa, NEÜ Harita Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. İbrahim Kalaycı, Harita Mühendisliği Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Savaş Durduran, Yrd. Doç. Dr. İlkay Atasoy Buğdaycı, Yrd. Doç. Dr. Abdullah Varlık ve çok sayıda öğrenci katıldı. Harita Mühendisliği Bölümü Başkanı Doç. Dr. İbrahim Kalaycı, düzenlenen etkinliklerin öğrencilerin yararına olacağını belirtirken, etkinliği düzenlemede büyük katkısı olan Doç. Dr. Savaş Durduran’a da teşekkür etti.
Programa konuşmacı olarak katılan Kadriye Toy, öğrencilere Coğrafi Bilgi Sisteminin ne olduğunu, iş hayatında CBS’nin nasıl kullanıldığını ve bu konuda yapılan çalışmaları anlattı. Coğrafi Bilgi Sisteminin temel bileşenlerini ve görevlerini anlatan Toy, “CBS’nin temel bileşenleri donanım ve yazılım, coğrafik veriler, personel, belirlenmiş bir problem olarak sayabiliriz. Bunlar olmadan herhangi bir çalışma yürütemezsiniz. Önce bu verilerinizin elinizde olması lazım” diye konuştu.
Kadriye Toy, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin karmaşık yapıları yönettiğini dile getirdi. Sistemin çalışmasıyla ilgili olarak ise: “Bir yol, bir bina, bir elektrik direğinin harita üzerinde gösterim şekline getirmeniz CBS’ye dahildir. Bir haritayı sayısallaştırabilirsiniz, CBS zaten pek çok haritada kullanılabilir. CBS bir amaca hitap etmeli. Misal çevre problemlerinde bu sistemi kullanırsınız. Veya bir orman yardım kulesi yapacaksınız onun mesafesini, hangi açıdan ormanı daha rahat göreceğinize dair verileri işte yine CBS ile elde edersiniz. Deprem olduğunda yine bu sistemle insanlara en uygun sığınak yerinin neresi olduğunu da tespit edebilirsiniz” dedi.
CBS’nin her alanda analiz yapabilme imkanı sunduğunu söyleyen Toy, bu programı bilmenin de Harita Mühendisliği ve Coğrafya Bölümü öğrencilerinin önünü açacağını hatırlattı. Öğrencilerin, öğrencilik yıllarında kendilerini geliştirmeleri gerektiğini de tavsiye eden Toy, Necmettin Erbakan Üniversitesinin öğrencilerine de staj imkanı sunabileceklerini belirtti.
Erhan Yıldırım ise, Başarsoft firmasının çalışmalarını anlatan bir sunum yaptı. Firmalarını anlatan Yıldırım, öğrencilere Başarsoft’un hangi firmalarla çalıştığını ve çalıştıkları firmalara ne tür imkanlar sağladıklarını anlattı.
Program sonunda yapılan çekilişle, 5 öğrenci eğitim programına katılma hakkı kazandı. Program öğrencilere hediyelerinin takdimi ve hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.

Kaynak: http://www.sabah.com.tr/konya/2015/03/23/neude-cografi-bilgi-sistemleri-tanitildi

Yazılı ve Görsel Basında Başarsoft

Bizden Haberler’i İncelediniz mi?